lakásvásárlás

Ez a lakás az a lakás?

Az internetet böngészve gyakran találjuk magunkat szembe ezzel a dilemmával. A cím ugyanaz, a képek hasonlóak, de a telefonszám, elérhetőség teljesen különböző. Ennek egyetlen oka lehet, mégpedig az, hogy a tulajdonos sok-sok céget bízott meg ingatlanja értékesítésével.

Ne rettenjünk meg elsőre ettől a felfedezéstől, hiszen ez a legtöbb esetben nem jelent mást, mint, hogy az eladó szilárdan elhatározta az eladást és ezt a módot látja a leginkább hatékonynak.

Válasszuk ki tehát a számunkra szimpatikus hirdetést, telefonszámot és tárcsázzunk bátran, hiszen egy jó ingatlanossal sokat nyerhetünk. Aztán ha nem azt halljuk a telefonba, amire számítottunk vagy esetleg bizonytalanságot tapasztalunk a közvetítő részéről, még mindig adott a lehetőség a másik két-három telefonszám tárcsázására. Az időpont és a találkozási helyszín megbeszélése után következhet a választott lakás megtekintése.

Sok minden befolyásolhatja döntésünket, megérzésünket az ingatlannal kapcsolatosan, de általánosságban elmondható, hogy az első rossz érzések után (piszkos lépcsőház, működésképtelen kapu) is érdemes eljutni a tényleges megtekintésig. Kivéve persze ha olyan dolgot tapasztalunk, amely teljesen kizárja számunkra a vásárlást. Érdemes ezeken a teljesen kizáró tényezőkön még a találkozó előtt végigfutni a telefonban, hogy elkerüljük a felesleges időpazarlást.

A lakás bemutatásakor a közvetítő személy egy úgynevezett megtekintési nyilatkozatot írat alá velünk, amely azt szolgálja, hogy egy bekövetkezett vásárlás estében ő kapja meg, mint első bemutató az ezért számára járó jutalékot.

Olvassuk el ezt a nyilatkozatot mielőtt aláírnánk, hiszen számos olyan tényezőre bukkanhatunk, amely megakadályozhatja a beleegyezésünket. Ilyen lehet például, ha a vevőt is terheli fizetési kötelezettség a lakásvásárláskor, vagy ha túl sok személyes adatot kérnek tőlünk különösebb indok nélkül.

Alapesetben azonban ez a nyilatkozat éppúgy szolgálja mind a vevő, mind az ingatlan közvetítőjének érdekeit, hiszen gyanúsan kitöltött nyilatkozat esetén a lakás eladásával megbízott személy is dönthet arról, hogy megmutatja-e az ingatlant.

Nézelődjünk tehát bátran és ha rábukkantunk egy jó ingatlanosra, ragaszkodjunk az ő mutatásaihoz és hallgassunk a tanácsaira.

About the author