Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ






Kategória: Süssünk, főzzünk!

Amit a befőzésről tudni kell...

Mint sokan tudjátok, újabb naplóval bővítettem a repertoáromat. Ez pedig nem más, mint a Befőzési receptek, tippek, trükkök...
Akinek van kedve, "látogasson meg", sok érdekes, finom dolgot találhat.


A befőzéshez használt edények és eszközök mindig legyenek tiszták és szagtalanok.

Az üvegeket mosószeres vízben mossuk el és többször alaposan öblítsük ki.
Eltörölni nem szabad, leborítva hagyjuk, hogy a víz kicsöpögjön belőle.

Ha forrón töltjük az üvegbe pl. a paradicsomlevet, lekvárt az üvegekbe, akkor előtte állítsuk az üveget 1-2 ujjnyi meleg vízbe, így az üveg nem reped el.

Az üvegek lezárásához használt celofánt mindig nagyobbra vágjuk, mint az üveg szája. Mielőtt az üvegre tennénk, mártsuk tiszta vízbe és úgy simítsuk az üveg szájára.
A celofán száradás után légmentesen, feszesen lezárja az üveget.

Gőzölésnél az edény aljára mindig tegyünk több réteg újságpapírt és erre állítsuk az üvegeket. Az üvegek közé is tegyünk papírt, így forrás közben, ha összeütődnének, nem törnek el.

Száraz gőzölésnél az üvegeket gondosan törölgessük le és az alját, oldalát, tetejét rakjuk körbe vastagon pokróccal és párnákkal. Legalább 24 órát hagyjuk így, majd, ha kihűlt, mehet a spejzba a polcra.

NAGYON FONTOS:

- az eltevésre szánt gyümölcsök mindig hibátlanok legyenek

- a szennyeződéseket mindig alaposan, gondosan, többszöri mosással távolítsuk el

- a kés mindig éles, rozsdamentes legyen, a fa- és merőkanalak (és tölcsér) is tiszták legyenek (célszerű befőzési célra külön fakanalat használni)

- a meghámozott gyümölcsöt, amíg a többit tisztítjuk, rakjuk tiszta vízbe, ne hagyjuk a szabad levegőn állni.

Végül pedig, hogy mit mikor tegyünk el?

Május-Június: eper, spárga

Június-Július: borsó, egres, zöldbab, meggy

Július-Augusztus: uborka, kajszibarack

Augusztus-Szeptember: ringló, szilva, körte,
paprika, paradicsom, őszibarack

Szeptember-Október: karalábé

Október-November: karfiol, birsalma (körte)
(A cikket beküldte: Pné Veronika)



Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek!

E-mail címed:
Ismerősöd e-mail címe:


A sült krumpli (chips) története
Egyik kedvenc mindennapi csemegénk a sült krumpli vagy más néven hasábburgonya, népies nevén "rósejbni", de mai modern korunkban "chips" néven is emlegetjük. Valószínűleg a legtöbben szeretjük, de vajon tudjuk-e, hogy hol készítették először? »

Ilcsi Mama 2011. évi időjárás előrejelzése - tél/tavasz
Több évtizede készítem e leírásokat január első hetében, egész évre szólóan. Természetes, hogy e szélsőséges időjárási viszonyok között nem mindenhol van az ország területén egyforma időjárás, azonban általában nagy %-ban bejönnek a leírt előre jelzések. Sajnos még... »



Amennyiben még nem tetted meg, most feliratkozhatsz heti hírlevelünkre, melyben a hobbiesotthon.hu weboldalra felkerült friss cikkekről tájékoztatunk. Itt add meg e-mail címed:
Iratkozz fel friss cikkeinket tartalmazó RSS csatornánkra: http://www.hobbiesotthon.hu/rss




Minden jog fenntartva © 2017, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.