Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ


Kategória: Szórakozzunk, utazzunk!

A füzéri vár

A turistakönyvek Magyarország legrégebbi és legszebb helyen fekvő várai között tartják nyilván a füzéri várat, amikor megpillantjuk a távolban, meg is értjük miért. Egy olyan ún. vulkáni kúp tetejére építették, amely már nagyon messziről is jól látszik, és épp ezért a várból való kilátás a környékre is teljes és feledhetetlen látvány.

Borsod-Abaúj Zemplén megyében, a szlovák határtól csupán néhány kilométerre járunk...

Egyesek szerint már a 12. század végén, mások szerint a 13. század elején építették a füzéri várat. Írásos emlékeink a 13. századból vannak róla. Sajnos ma már inkább várromnak tűnik, annak ellenére, hogy nagy csaták itt nem dúltak. Egykoron a kassai uradalom parancsára felgyújtották, hogy ne szolgálhasson a felkelők menedékéül, később pedig a hegyormon álló várfalakat az időjárás és az idő vasfoga tépázta meg. A vár jelentőségét az növeli még, hogy majdnem egy éven keresztül itt őrizték a Magyar Szent Koronát.

Amikor először megpillantottuk a környék fölé emelkedő sziklát, amely a füzéri várban csúcsosodott ki, kezdtünk kétségbeesni, hát hogy a szöszbe fogunk oda feljutni. Olyan, mint egy sasfészek. Ahogy közeledtünk, az aggályaink csak nőttek, hiszen az út egyáltalán nem emelkedett autónk alatt. Aztán hirtelen ott voltunk, valahol a hegy alsó felében, az erdő közepén kialakított parkolóban.

Innen aztán egy ösvényen indulhattunk tovább, a tábla szerint 450 méter felfelé, 15 perc. Két gyerekkel ez persze jóval több, főleg ha egyikük gyalog jön, a másikat pedig cipelni kell. Egy darabig lépcsőn, majd meglehetősen emelkedő erdei utakon, később már csupasz sziklákon tartottunk felfelé. Főleg az utóbbi szakasz tűnt meglehetősen veszélyesnek, annál is inkább, mivel itt már az erdő oltalmát is magunk mögött hagyva, majdhogynem a semmiben kell felfelé másznunk. A fa- és fémkorlátok csenevésznek tűnnek a mögöttük fogadó panorámához és a magassághoz képest.

A várba egy kis ajtón mehetünk be, ahol még a fejünk is le kell húznunk. Kis terembe jutunk, ahol belépőjegyet és különféle relikviákat árulnak. A terem a vár udvarára nyílik, melyről tulajdonképpen a vár minden része megcsodálható. A füzéri várban nem találhatunk múzeumot. Valójában nem is a vár a lenyűgöző, hanem amit a falakon túl láthatunk, a Zemplén hegyeit, Füzér község házait, a környező termőföldeket, egyszóval mindent. Talán még Szlovákiába is átláthatunk. A panoráma mindenképp kárpótol az erőltetett hegyi menetért, amiben felfelé volt részünk.

A füzéri várban manapság is folyik a restauráció, illetve a várudvaron a régészeti kutatások. Sajnos mindkettő elég lassan halad, mivel nem olyan könnyű a várat megközelíteni, csak gyalogosan lehetséges. A mostoha körülmények ellensúlyozására készítettek egy kötélpályát, melyen a törmeléket és a szerszámokat szállítják le, illetve fel, de ezt ottjártunkkkor nem csodálhattuk meg működés közben, csupán a középkori összképet rontotta.

Elégedetten távoztunk, ha egy kicsit is érdekelnek a várak, a füzéri várat neked sem szabad kihagynod!

A füzéri várA füzéri vár
A füzéri várA füzéri vár
A füzéri várA füzéri vár
A füzéri várA füzéri várAjánld ezt a cikket ismerőseidnek!

E-mail címed:
Ismerősöd e-mail címe:


A termékbemutatóval egybekötött egy napos kirándulásokról
A postaládánkba bedobott szórólapok között gyakran akad meghívó egynapos buszos kirándulásokra, termékbemutatóval, ajándékkal. Az utóbbi időben disznótoros ebéd, borkóstoló, 3 órás fürdés valahol (télen, náthásan) nem igazán vonzó meghívás számunkra. A korábbi... »

Üvegmatrica festés
Gyerekek, felnőttek nagyon élvezik, ha valami olyasmit készíthetnek saját kezűleg, ami szép és dekoratív, főképp, ha a lakás bármely pontját fel tudják vele dobni. Az üvegmatricafestés nagyon könnyű és sok szép dolgot lehet vele készíteni. Ehhez adok egy kis... »Amennyiben még nem tetted meg, most feliratkozhatsz heti hírlevelünkre, melyben a hobbiesotthon.hu weboldalra felkerült friss cikkekről tájékoztatunk. Itt add meg e-mail címed:
Iratkozz fel friss cikkeinket tartalmazó RSS csatornánkra: http://www.hobbiesotthon.hu/rss
Minden jog fenntartva © 2017, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.